Mājās štovēti kāposti

Mājās štovēti kāposti

Kādreiz man bija priekšstats, ka tas ir diezgan sarežģīts process, bet patiesībā nemaz tik piņķerīgi nav.

Gardu kāpostu noslēpums slēpjas sautēšanas ilgumā, jo kāposti vienmēr visgardākie šķiet, kad tiek izsmelta pēdējā karote.

Padalīšos ar mūsmājas ģimenes recepti.

SASTĀVDAĻAS

  • skābi kāposti - vislabāk izvēlēties dabiski skābētus (nevis ar etiķi), kā arī vidēji skābus. Ja pērk tirgū, tad parasti ņemu pusi skābu un pusi pusskābu.
  • daudzums - man katlā ietilpst 4kg Daudz? Jā, bet 1x uztaisa un miers uz pāris dienām.
  • Patiesībā var arī kāpostus veiksmīgi arī uzglabāt. Karstus, tikko vārītus ieliek burkā, vāku virsū, apgriež otrādi un kad atdzisuši, tad var uzglabāt ledusskapī vai vēsākā vietā. Man nostāvēja pāris nedēļas un viss lieliski.
  • ūdens
  • 1-2 sīpoli
  • žāvēta gaļa, cauraudzītis (300 – 500g)
  • cukurs vai saldinātājs vai medus

RECEPTE

  • kāpostus ieliek katlā ar visu sulu
  • smalki sagriež sīpolus un pievieno
  • pārlej ar ūdeni, lai kāpostiem ir līdz augšai
  • liek sautēties uz mazas uguns
  • sagriež kubiņos Žāvēto gaļu, apcep un pievieno kāpostiem
  • sautē apmēram 1-2h (es multivārāmā katlā lieku uz programmu "slow cook" uz 3-4h).
  • tad pēc garšas pievieno saldumu, padarot tos saldākus, kā arī apbrūnināts cukurs dod kāpostiem tik zināmo brūno nokrāsu. Ir dažādi varianti - apbrūnināt uz pannas var cukuru, var arī Eritritolu (esmu arī šādi gatavojusi), kad tas izkusis pievieno kāpostiem. Var likt arī vienkārši medu klāt.
  • Apbrūnināšana - uz pannas uzber 2-3 ēdamkarotes cukura un uz lēnas uguns ļauj izkust. Ja sāk cukurs jau degt, var pieliet nedaudz sulu no kāpostiem kas katlā.
  • ja sautējot šķiet, ka saldums par maz, var likt vēlreiz klāt, kamēr garša apmierina.
  • Kāpostus, manuprāt, pārvārīt nevar, tādēļ es tos gatavoju kādas 2 dienas, ik pa laikam lēnām sautējot. Jo ilgāk sautē, jo gardāki.
Atpakaļ uz Blogu